Danie: Śniadanie, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Na początek przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj do rozpuszczenia z 100 ml ciepłego mleka, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn zostaw na ok. 15 minut (tak, aby wyrósł).
Do miski daj mąkę, puree z dyni, pozostałą część (100 ml) ciepłego mleka, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj też wyrośnięty rozczyn. Całość wymieszaj i wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 10 – 15 minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do podwojenia swojej objętości).
W tym czasie gruszki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli gruszki (lub inne owoce, które użyjesz) mają dużo soku, to wymieszaj je z 1 łyżką mąki lub bułki tartej. Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 7 – 8 mm. Teraz ciasto pokrój na 10 mniejszych prostokątów. Pokrojone w kostkę gruszki rozłóż na połowie każdego z prostokątów i przykryj je drugą połową ciasta. Następnie zlep boki i każdą drożdżówkę skręć przez środek. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy, bo drożdżówki urosną).
Następnie całość przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki piecz w 180 °C przez 35 minut. Gotowe drożdżówki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą, czy też roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego!
Dodaj komentarz