Dżem borówkowo-mirabelkowy

Pyszny słodki dżem, który idealnie pasuje do grzanek. Rewelacyjnie sprawdzi się także jako dodatek do jogurtu naturalnego czy też naleśników.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych mirabelek
  • 1 kg borówek amerykańskich
  • 70 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Mirabelki umyć, wypestkować. Borówki umyć, wsypać do rondla, dodać cukier i podgrzewać.



Krok 2

Gdy owoce zmiękną i puszczą sok, dodać mirabelki. Cały czas smażyć na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.



Krok 3

Gdy sok odparuje i dżem będzie miał pożądaną konsystencję dodać cynamon. Smażyć jeszcze 5 minut.



Krok 4 

Gorący dżem nakładać do słoików, zakręcić, zawinąć w ręcznik i zostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.