Pieczony, domowy pasztet z drobiowej wątróbki

Domowej roboty pasztety są zdrowsze ponieważ mamy kontrolę nad jakością użytych do ich przygotowania składników.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g wątróbki z kurczaka
  • 250 g mięsa drobiowego
  • Włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, 2-3 cm pora
  • 1 jajko
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • ¼ pęczka tymianku lub majeranku
  • ½ startej gałki muszkatołowej
  • liść laurowy
  • 2-4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Mięso drobiowe gotujemy z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli.



Krok 2

Wątróbkę smażymy na niedużej ilości oleju z cebulą.



Krok 3

Ugotowane mięso drobiowe razem z włoszczyzną wyjmujemy z wywaru i osączamy na sicie, a gdy wystygnie obieramy z kości.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Usmażone wątróbki z cebulą i zalewą oraz ugotowane czyste mięso z warzywami blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy zioła i na koniec jajko i śmietankę Łaciatą. Jeszcze raz włączamy blender, by dokładnie zmieszać smaki.



Krok 5

Tak przygotowaną masę mięsno warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i pieczemy przez 30 -40 minut.



Krok 6

Upieczony pasztet zostawiamy do przestudzenia, najlepiej na całą noc.



Wskazówki

Najlepiej sprawdzić czy pasztet jest upieczony przy pomocy drewnianego patyczka. Po nakłuciu pasztetu, patyczek powinien być suchy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.