Domowej roboty pasztety są zdrowsze ponieważ mamy kontrolę nad jakością użytych do ich przygotowania składników.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Mięso drobiowe gotujemy z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli.
Wątróbkę smażymy na niedużej ilości oleju z cebulą.
Ugotowane mięso drobiowe razem z włoszczyzną wyjmujemy z wywaru i osączamy na sicie, a gdy wystygnie obieramy z kości.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Usmażone wątróbki z cebulą i zalewą oraz ugotowane czyste mięso z warzywami blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy zioła i na koniec jajko i śmietankę Łaciatą. Jeszcze raz włączamy blender, by dokładnie zmieszać smaki.
Tak przygotowaną masę mięsno warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i pieczemy przez 30 -40 minut.
Upieczony pasztet zostawiamy do przestudzenia, najlepiej na całą noc.
Najlepiej sprawdzić czy pasztet jest upieczony przy pomocy drewnianego patyczka. Po nakłuciu pasztetu, patyczek powinien być suchy.
Dodaj komentarz