Dżem dyniowo-pomarańczowy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 pomarańcze
  • 350 g cukru
  • 1 saszetka żelfixu

Przygotowanie

Krok 1

Dynie umyj i obierz ze skórki. Pobądź się z niej pestek oraz miąższu.



Krok 2

Twardy miąższ pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka. Gotuj do miękkości podlewając co jakiś czas małą ilością wody.



Krok 3

Dynię zblenduj na gładki mus. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i żelfix, a potem doprowadź do wrzenia.



Krok 4

Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i gotuj około 4 minut.



Krok 5

Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, porządnie zakręć i odstaw dnem do góry. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.