Dżem dyniowo-pomarańczowy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 pomarańcze
  • 1 saszetka żelfix
  • 350 g cukru

Przygotowanie

Krok 1

Dynie umyć i obrać ze skórki, pozbyć się pestek i miąższu ze środka.



Krok 2

Twardy miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Gotować do miękkości podlewając małą ilością wody.



Krok 3

Dynię zblendować na gładki mus. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, dodać żelfix i doprowadzić do wrzenia.



Krok 4

Dodać cukier, dokładnie wymieszać i gotować około 4 minuty.



Krok 5

Gorący dżem przelewać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić dnem do góry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.