Jeżyny zawierają silne antyoksydanty, dużo błonnika, a ponadto przyśpieszają przemianę materii. Jeśli w tym roku jeżyny wyjątkowo obrodziły i szukasz pomysłu na ich wykorzystanie - dżem jeżynowy będzie idealnym pomysłem. W końcu zimą zawsze przyda się trochę lata zamkniętego w słoiczku.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Jeżyny przebrać i umyć. Włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu kilka minut, aż jeżyny puszczą sok i zmiękną.
Jeżyny przetrzeć przez sito do drugiego garnka – w ten sposób pozbędziemy się pestek. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do otrzymania zadowalającej konsystencji, około 1 godzinę.
Gdy dżem już zgęstnieje, dodać wyciśnięty sok z cytryny.
Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić. Postawić słoiki do góry dnem i pozostawić tak do wystygnięcia.
Dodaj komentarz