Dżem jeżynowy (bez pestek)

Jeżyny zawierają silne antyoksydanty, dużo błonnika, a ponadto przyśpieszają przemianę materii. Jeśli w tym roku jeżyny wyjątkowo obrodziły i szukasz pomysłu na ich wykorzystanie - dżem jeżynowy będzie idealnym pomysłem. W końcu zimą zawsze przyda się trochę lata zamkniętego w słoiczku.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 kg jeżyn
  • - 500 g cukru,
  • - 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Jeżyny przebrać i umyć. Włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu kilka minut, aż jeżyny puszczą sok i zmiękną.



Krok 2

Jeżyny przetrzeć przez sito do drugiego garnka – w ten sposób pozbędziemy się pestek. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do otrzymania zadowalającej konsystencji, około 1 godzinę.



Krok 3

Gdy dżem już zgęstnieje, dodać wyciśnięty sok z cytryny.



Krok 4

Gorący dżem wkładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić. Postawić słoiki do góry dnem i pozostawić tak do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.