Dżem jeżynowy (bez pestek)

Jeżyny zawierają silne antyoksydanty, dużo błonnika, a ponadto przyśpieszają przemianę materii.

Jeśli w tym roku jeżyny wyjątkowo obrodziły i szukasz pomysłu na ich wykorzystanie - dżem jeżynowy będzie idealnym pomysłem. W końcu zimą zawsze przyda się trochę lata zamkniętego w słoiczku.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg jeżyn
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Jeżyny przebierz i umyj. Włóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut. Jeżyny mają puścić sok i zmięknąć.



Krok 2

Jeżyny przetrzyj przez sito do drugiego garnka, aby pozbyć się pestek. Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, aż do otrzymania zadowalającej konsystencji.



Krok 3

Gdy dżem już zgęstnieje, dodaj wyciśnięty sok z cytryny.



Krok 4

Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Postaw słoiki do góry dnem i pozostaw tak do wystygnięcia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.