Dżem z czereśni

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 kilogramy czereśni
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżowe
  • pół szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie

Krok 1

Umyj i dokładnie osusz czereśnie. Następnie wydryluj i przełóż do dużego garnka.



Krok 2

Wsyp ksylitol, dodaj laski cynamonu, anyż oraz sok z cytryny. Duś przez około 2 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.



Krok 3

Na koniec wsyp agar, który nada dżemowi żelowej konsystencji. Możesz zamienić składnik i użyć pektynę.



Krok 4

Dżem rozlej do wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręć pokrywki. Połóż do góry dnem.



Wskazówki



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.