Dżem z pomidorów i chili

Pyszny pomidorowy dżem, dzięki któremu powrócą wakacyjne wspomnienia z Grecji.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg pomidorów np. śliwkowych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżki oliwy
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 papryczka chili
  • 140 ml octu z czerwonego wina
  • 2,5 cm świeżego imbiru, startego na tarce

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Obrany czosnek kroimy w płatki. Czosnek z cebulą podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż do zeszklenia.



Krok 2

Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zeszklonej cebulki i czosnku. Dodajemy pozostałe składniki, w tym drobno pokrojoną papryczkę chili.



Krok 3

Całość gotujemy, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.




Krok 4

Gorący dżem przekładamy do słoików i mocno zakręcamy.



Wskazówki

Po otwarciu dżem przechowujemy w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.