Kalmary z makaronem i przyprawami

Kalmary z makaronem są przepysznym daniem na każdą okazję. Danie zdrowe i łatwe w przygotowaniu polecane dla całej rodziny. Kalmary podane z makaronem cechuje niepowtarzalny smak.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg kalmarów
  • 150 ml oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki tymianku
  • 400 g makaronu
  • 2 pomidory
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją.



Krok 2

Kalmary bardzo dokładnie czyścimy, następnie dodajemy soli i pieprzu. Przyprawione kalmary kroimy na nieduże kawałki. Posypujemy tymiankiem.



Krok 3

Olej rozgrzewamy na patelni, po czym dodajemy kalmary i smażymy. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórkę. Następnie kroimy je na ćwiartki i dodajemy do kalmarów. Razem dusimy przez około 5 minut.



Krok 4

Na koniec powstały sos pomidorowy mieszamy z makaronem. Dekorujemy listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.