Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło przełóż do garnka, zalej 250 ml wrzącej wody i wymieszaj do rozpuszczenia. Mąkę, cukier oraz sól wymieszaj, dodaj na raz do wrzącej wody z rozpuszczonym masłem i wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Przełóż je do miski i odstaw na 10 minut do przestudzenia. Dodawaj pojedynczo całe jajka, dokładnie mieszając. Gdy pierwsze jajko połączy się z ciastem, dodaj kolejne. Po dodaniu ostatniego jajka, wsyp proszek do pieczenia i zamieszaj do połączenia składników.
Ustaw temperaturę piekarnika na 200°C (bez termoobiegu). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij porcje ciasta długości ok. 7 cm, zachowując ok. 3 cm odstęp pomiędzy eklerkami.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw na 5 minut, aby napęczniała.
Maliny przełóż do garnuszka, dodaj cukier i skórkę startą z cytryny. Postaw garnuszek na ogniu, doprowadź do wrzenia, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i zblenduj całość na gładką masę. Odstaw na 10 minut do wystudzenia.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno schłodzoną kremówkę i wymieszaj ją z serem mascarpone. Za pomocą szpatułki lub trzepaczki (ubijaczki) do jajek połącz z masą malinową. Tak przygotowany krem wstaw na około 30 - 45 minut do lodówki, aby zgęstniał (ale nie stężał całkowicie).
Schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego, niewielką ilość wciśnij do środka eklerków, resztę wyciśnij na górę ciastek. Wierzch udekoruj ulubionymi owocami. Gotowe eklerki wstaw do lodówki na 1 -1,5 godziny. Podawaj od razu. Smacznego!
Eklerki należy jeść na świeżo, przechowywane dłużej miękką od kremu. Jeśli chcesz podać je w późniejszym czasie, krem nałóż dopiero przed zjedzeniem.
Dodaj komentarz