Muffiny pomarańczowe z żurawiną

Pyszne i aromatyczne muffiny o niezwykłym aromacie pomarańczy i smaku żurawiny.

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 180 g świeżej żurawiny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • Lukier (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 170ºC.



Krok 2

Owoce żurawiny wrzucamy do małego garnuszka. Dodajemy 25 g cukru i podgrzewamy do momentu, aż owoce zaczną puszczać sok. Odstawiamy do przestudzenia.



Krok 3

Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, resztę cukru, roztrzepane widelcem jajka, wanilię, olej, sok z pomarańczy, przestudzoną żurawinę oraz skórki z pomarańczy. Łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość dokładnie mieszamy.



Krok 4

Formę do muffinek wysmarować tłuszczem. Nakładamy 2 łyżki ciasta do każdej foremki (do ⅔ jej wysokości).



Krok 5

Pieczemy 25 minut. Przed podaniem możemy polać lukrem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2018-01-01 12:48:00

Trzeba będzie je zrobić, bo wyglądają bardzo smakowicie :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.