Pyszne i aromatyczne muffiny o niezwykłym aromacie pomarańczy i smaku żurawiny.
Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 170ºC.
Owoce żurawiny wrzucamy do małego garnuszka. Dodajemy 25 g cukru i podgrzewamy do momentu, aż owoce zaczną puszczać sok. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, resztę cukru, roztrzepane widelcem jajka, wanilię, olej, sok z pomarańczy, przestudzoną żurawinę oraz skórki z pomarańczy. Łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość dokładnie mieszamy.
Formę do muffinek wysmarować tłuszczem. Nakładamy 2 łyżki ciasta do każdej foremki (do ⅔ jej wysokości).
Pieczemy 25 minut. Przed podaniem możemy polać lukrem.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2018-01-01 12:48:00
Trzeba będzie je zrobić, bo wyglądają bardzo smakowicie :)
Odpowiedz