To przekąska bardzo sycąca, gdyż pierożki smaży się na głębokim tłuszczu. Można je podawać z różnymi sosami, najczęściej jest to sos pomidorowy.
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, sól i dodajemy wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je do lodówki na około 15 minut.
Szynkę i mozzarelle kroimy w kosteczkę. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Dużą szklanką wycinamy kółka (średnica 10 cm). Na każde kółko wkładamy do środka porcję szynki i sera. Zlepiamy brzegi.
W garnku podgrzewamy olej. Na bardzo gorący głęboki tłuszcz wrzucamy delikatnie pierożki. Smażymy parę minut na złoto. Podajemy z ulubionym sosem.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-21 18:15:00
Super przepis.
bietka
Opublikowany: 2018-05-05 08:18:00
Jadłam podobne i koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
Odpowiedz