Placki ziemniaczane z kaszą i jarmużem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 liści jarmużu
  • 0,5 małej marchewki
  • 10 dag czerwonej kapusty
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej

Przygotowanie

Krok 1

Jarmuż blanszować w osolonej wodzie, osączyć, usunąć grube łodygi, posiekać. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Połączyć z ugotowaną kaszą, dodać drobno pokrojoną cebulę i jarmuż, ostudzić.





Krok 2

Kapustę drobno posiekać, zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut, osączyć. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę i marchew połączyć z kaszą.





Krok 3

Jajko roztrzepać, połączyć z warzywami, dodać mąkę i zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.





Krok 4

Z masy formować okrągłe placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony. Rumiane placuszki osączyć na papierowym ręczniku.





Wskazówki

Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.