Enchiladas to potrawa kuchni meksykańskiej - zapiekane tortille z sosem i serem. Idealne na obiad lub kolację. Do wykonania enchiladas najlepiej użyć kukurydzianych tortilli, jednak udadzą się także z pszennymi. Danie można podawać z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą kolendrą.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 3-4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałeczki, doprawić kminem, kolendrą, solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli, następnie dodać paprykę. Gdy warzywo zmięknie, dodać pomidory. Gotować bez przykrycia około 10 minut. Następnie doprawić chili, cukrem, kminem rzymskim, kolendrą, solą i pieprzem.
Połowę sosu zlać z patelni, a resztę wymieszać z usmażonym kurczakiem i połową sera cheddar. Zostawić na palniku, aż ser się roztopi.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Na plackach tortilli rozsmarować równomiernie nadzienie i zawinąć je jak naleśnik. Ciasno ułożyć w prostokątnym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Polać pozostałym sosem pomidorowym i posypać serem.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do zapieczenia.
Dodaj komentarz