Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub nasmaruj ją oliwą.
Kurczaka umyj, osusz i oczyść. Pokrój w cienkie paski. Papryki umyj, oczyść i pokrój w cienkie paski. Cebulę posiekaj w piórka.
Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, kumin, paprykę, czosnek, cebulę, chili w proszku, sól i pieprz.
W dużej misce wymieszaj kurczaka, papryki i cebulę z mieszanką marynatą. Dodaj sok z limonki i dobrze wymieszaj.
Rozłóż kurczaka i warzywa równomiernie na blasze do pieczenia.
Piecz przez 20-25 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony, a warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. W razie potrzeby, w połowie pieczenia możesz delikatnie przemieszać składniki.
Wyjmij z piekarnika i podawaj w tortillach. Fajitas najlepiej smakują z salsą i ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Przed podaniem warto je także posypać tartym serem Jantar. Smacznego!
Dodaj komentarz