Pikantna pizza z mozzarellą

Autor:

Śnieżynka

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie wsypać przesianą mąkę, dodać ketchup i koncentrat, wymieszać. Pod koniec dodać olej i sól, wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować krążek i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie posmarować majonezem, posypać suszonym oregano. Umyte pieczarki i obraną cebulę pokroić, wyłożyć na ciasto. Ułożyć plasterki kiełbasy, posypać żółtym serem i kuleczkami mozzarelli. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • 2/3 szkl. wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Dodatkowo:

  • 10-15 dag kiełbasy wiejskiej
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki majonezu light
  • 1 łyżka oregano
  • 15 dag pieczarek brązowych
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 10 dag mozzarelli

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie wsypać przesianą mąkę, dodać ketchup i koncentrat, wymieszać. Pod koniec dodać olej i sól, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Odłożyć do wyrośnięcia.



Krok 2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować krążek i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie posmarować majonezem, posypać suszonym oregano.



Krok 3

Umyte pieczarki i obraną cebulę pokroić, wyłożyć na ciasto. Ułożyć plasterki kiełbasy, posypać żółtym serem i kuleczkami mozzarelli. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.



Wskazówki

Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.