Fasola z bakłażanem i papryką

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g fasoli Jaś
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy do potraw (do fasoli)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżeczki chili i pieprzu cayenne
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę wypłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Zostawić do namoczenia na 12 godzin. Następnie zmienić wodę i gotować przez około 60 minut. Pod koniec dodać sól.



Krok 2

Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę na rozgrzaną oliwę i smażyć, aż warzywa staną się szkliste.



Krok 3

Bakłażana dokładnie umyć, pokroić w ćwierćplasterki i wrzucić na patelnię. Smażyć przez 2 minuty.



Krok 4

Do fasoli dodać pomidory w puszce i gotować ją jeszcze przez około 10 minut.



Krok 5

Wrzucić do fasoli podsmażone warzywa. Gotować 10 minut. Dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy. Gotować całość jeszcze przez 5 minut. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.