Fasola z boczkiem i żeberkami to znany i wypróbowany przepis na pyszne danie. Polecane zarówno jako potrawa obiadowa, jak również danie na wyjątkowe okoliczności.
Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Fasolę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień fasolę gotujemy w świeżej wodzie. Myjemy żeberka, które umieszczamy w garnku z fasolą. Dodajemy liść laurowy i przyprawy i gotujemy ok. 50 minut. Obieramy seler i cebulę, następnie drobno je kroimy i również dodajemy do garnka. Gotujemy do momentu, aż fasola i żeberka będą miękkie.
Następnie wyciągamy z garnka żeberka, obieramy je z mięsa. Mięso ponownie dodajemy do fasolki. Boczek kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka z fasolką. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do fasoli. Przyprawiamy.
Dodajemy do garnka śmietankę Łaciatą wymieszaną z przecierem pomidorowym i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy na ciepło. Dekorujemy listkiem mięty.
Dodaj komentarz