Fasola z boczkiem i żeberkami

Fasola z boczkiem i żeberkami to znany i wypróbowany przepis na pyszne danie. Polecane zarówno jako potrawa obiadowa, jak również danie na wyjątkowe okoliczności.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g fasoli
  • 200 g żeberek wędzonych
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 plaster selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • liść laurowy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • liść mięty

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Na drugi dzień fasolę gotujemy w świeżej wodzie. Myjemy żeberka, które umieszczamy w garnku z fasolą. Dodajemy liść laurowy i przyprawy i gotujemy ok. 50 minut. Obieramy seler i cebulę, następnie drobno je kroimy i również dodajemy do garnka. Gotujemy do momentu, aż fasola i żeberka będą miękkie.



Krok 3

Następnie wyciągamy z garnka żeberka, obieramy je z mięsa. Mięso ponownie dodajemy do fasolki. Boczek kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka z fasolką. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do fasoli. Przyprawiamy.



Krok 4

Dodajemy do garnka śmietankę Łaciatą wymieszaną z przecierem pomidorowym i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy na ciepło. Dekorujemy listkiem mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.