Sałatka w słoiku

Pyszna i pożywna warzywna sałatka. Serwowana w słoiku, a więc idealna do pracy - wystarczy przechylić naczynie, aby sos pokrył pozostałe składniki. Do sałatki można oczywiście dodać rybę (np. tuńczyka z puszki) lub mięso (np. pokrojoną szynkę, podsmażonego kurczaka).

Danie: Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie: Sałatki

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - mała garść rukoli,
  • - kilka liści szpinaku baby,
  • - 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • - 2 rzodkiewki,
  • - ¼ czerwonej papryki,
  • - 2 pomidorki koktajlowe,
  • - ½ małej marchewki,
  • - czarny sezam

Sos ranczerski:

  • - 2 łyżki jogurtu naturalnego Mlekpol,
  • - 1 łyżeczka majonezu,
  • - 1 łyżeczka musztardy,
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować sos: czosnek drobno posiekać. Wymieszać w miseczce z jogurtem naturalnym, majonezem, musztardą i sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 2

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Rzodkiewki pokroić w cienkie słupki, paprykę w drobną kostkę, a pomidorki przekroić na pół.



Krok 3

Na dole dużego słoika umieścić sos. Następnie wsypać dokładnie odsączoną kukurydzę. Kolejno wkładać: paprykę, rukolę, marchewkę, pomidorki, rzodkiewkę, szpinak. Całość posypać czarnym sezamem. Zakręcić i odstawić do lodówki.



Krok 4

Przed podaniem wymieszać, przechylając słoik, aby sos równomiernie się rozprowadził. Przełożyć na talerz.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.