Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 70 g makaronu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka mielona
  • 1 puszka pomidorów

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez 11 godzin. Następnie zmienić wodę i gotować przez 50 minut. Dodać sól i gotować jeszcze 10 minut.



Krok 2

Paprykę oraz cebulę pokroić w kostkę, seler naciowy w plasterki, natomiast cukinię w cienkie ćwierćplasterki.



Krok 3

Do fasoli dodać pomidory w puszce i gotować jeszcze przez 15 minut.



Krok 4

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać paprykę i dusić 5 minut. Następnie wrzucić cukinię oraz seler naciowy i dusić przez kolejne 5 minut.



Krok 5

Dodać warzywa do fasolki. Przyprawić danie do smaku i gotować jeszcze 5 minut.



Krok 6

W osobnym garnku ugotować drobny makaron (np. gwiazdki) w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do fasolki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.