Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek zostawiając boki o grubości około 1cm. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 8-10 minut. W tym czasie za rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki także kroimy i dodajemy do cebuli i czosnku.
Gdy chwile się poddusza, dodajemy także boczek pokrojony w większa kostkę . Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Na koniec dodajemy łyżkę groszku konserwowego. Przyprawiamy ziołami, bazylią, sola i pieprzem. Redukujemy płyn.
Farsz umieszczamy w uprzednio przygotowanych i pieczonych cukiniach. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim cukinie. Ponownie całość zapiekamy w 180 stopniach C przez 10-12 minut.
Dodaj komentarz