Faszerowana cukinia

Autor:

mileneczka5

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 6-7 pieczarek
  • 20 deko boczku wędzonego
  • groszek konserwowy,
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • zioła bazylii
  • oliwa do smażenia
  • 10 deko sera żółtego MLEKPOL

Przygotowanie

Krok 1

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek zostawiając boki o grubości około 1cm. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 8-10 minut. W tym czasie za rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki także kroimy i dodajemy do cebuli i czosnku.



Krok 2

Gdy chwile się poddusza, dodajemy także boczek pokrojony w większa kostkę . Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Na koniec dodajemy łyżkę groszku konserwowego. Przyprawiamy ziołami, bazylią, sola i pieprzem. Redukujemy płyn.



Krok 3

Farsz umieszczamy w uprzednio przygotowanych i pieczonych cukiniach. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim cukinie. Ponownie całość zapiekamy w 180 stopniach C przez 10-12 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.