Kurczak w pomarańczach inaczej

Inny sposób na podanie kurczaka. Udka gotowane w słodkim sosie pomarańczowym z dodatkiem goździków, cynamonu i mięty. Cudownie połączone smaki i niesamowity aromat.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 10 pomarańczy
  • 5 goździków
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 listków mięty
  • 1 szklanka białego wina

Przygotowanie

Krok 1

Udka z kurczaka dokładnie myjemy.



Krok 2

Ścieramy skórkę z 2 pomarańczy. Wszystkie pomarańcze dokładnie wyciskamy.



Krok 3

W garnku umieszczamy udka, sok i skórkę z pomarańczy, miód, goździki, miętę i cynamon. Dusimy przez ok. 20 minut, po czym dodajemy białe wino i dusimy przez kolejne 20 minut.



Krok 4

Potrawę podajemy z kawałkami pomarańczy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.