Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy jajka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mleko i śmietanę dalej ucierając. W miseczce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie wsypujemy stopniowo pomieszane suche składniki do mokrych nieustannie ucierając wszystko tak by powstała gładka masa. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy i pieczemy ok.40 minut w temperaturze 180 stopni ( do suchego patyczka). Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Śmietankę mieszamy z cukrem z wanilią oraz śmietanfixami i ubijamy, gdy masa jest sztywna dodajemy po łyżce kajmaku i dokładnie mieszamy rózgą. Gotowy krem przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdką i dekorujemy wierzch każdej babeczki. Udekorowane babeczki ozdabiamy świąteczną posypką cukrową.
Dodaj komentarz