Świąteczna babeczki czekoladowe z kremem kajmakowym

Autor:

Panikorycka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto babeczek

  • 110g miękkiego masła Łaciate
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany Łaciata
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate

Krem kajmakowy

  • 1 puszka kajmaku,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 2 opakowania śmietanfixu
  • posypka cukrowa do dekoracji wypieków

Przygotowanie

Przygotowanie babeczek

Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy jajka i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mleko i śmietanę dalej ucierając. W miseczce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie wsypujemy stopniowo pomieszane suche składniki do mokrych nieustannie ucierając wszystko tak by powstała gładka masa. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy i pieczemy ok.40 minut w temperaturze 180 stopni ( do suchego patyczka). Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.



Przygotowanie kremu

Śmietankę mieszamy z cukrem z wanilią oraz śmietanfixami i ubijamy, gdy masa jest sztywna dodajemy po łyżce kajmaku i dokładnie mieszamy rózgą. Gotowy krem przekładamy do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdką i dekorujemy wierzch każdej babeczki. Udekorowane babeczki ozdabiamy świąteczną posypką cukrową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.