Sałatka z kurczakiem i makaronem

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g surowego makaronu
  • 3½ szklanki gotowanego kurczaka
  • 1 szklanka marchwi
  • 6 zielonych cebulek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łodyga selera
  • ½ szklanki świeżej kolendry
  • ½ szklanki prażonych orzeszków ziemnych

Dressing:

  • ⅓ szklanki gładkiego masła orzechowego
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka azjatyckiego sosu chili-czosnkowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka świeżego
  • ⅛ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Imbir drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki dressingu w blenderze lub misce, a następnie miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli dressing jest zbyt gęsty, rozcieńcz go dodatkiem bulionu lub wody.



Krok 2

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente (8-10 minut). Odcedź i przełóż do dużej miski.



Krok 3

Kurczaka pokrój w paski. Marchew pokrój w słupki. Cebulki posiekaj. Paprykę pozbaw nasion i pokrój w paski. Seler cienko pokrój. Kolendrę posiekaj.



Krok 4

Do miski z makaronem dodaj kurczaka, marchew, zieloną cebulkę, czerwoną paprykę, seler i kolendrę. Polej wszystko przygotowanym dressingiem i dobrze wymieszaj, aby składniki były równomiernie pokryte. Przed podaniem posyp sałatkę posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.