Filet z kurczaka kaszą i grzybami nadziany

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 5 dag kaszy jęczmiennej
  • 1-2 dag suszonych grzybów
  • ½ kostki rosołowej
  • 1 mały por
  • ¼ marchewki
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Papryka mielona ostra

Przygotowanie

Krok 1

Suszone grzyby zamoczyć na 2-3 godziny i ugotować, osączyć, drobno posiekać.



Krok 2

Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i wywaru z grzybów.



Krok 3

Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany por i startą na grubej tarce marchew. Wsypać ugotowaną kaszę i pokrojone grzybki, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać, ostudzić.



Krok 4

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem zrobić wzdłuż wgłębienie, natrzeć solą i pieprzem. Napełnić przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami, włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i oprószyć mieloną papryką.



Krok 5

Naczynie przykryć i włożyć na 45-50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.