Risotto z chorizo i pomidorkami

Autor:

JoannaS

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 60 g ryżu arborio
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • ok. 500 ml bulionu
  • 1/4 szklanki wina białego wytrawnego
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 100-150 g surowego chorizo
  • sól
  • pieprz
  • garść listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy drobno. Chorizo kroimy w plasterki. Na rozgrzaną oliwę wkładamy cebulę i podsmażamy chwilę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy łyżkę masła, chorizo i smażymy przez 3-4 minuty.



Krok 2

Na patelnię dodajemy ryż i smażymy minutę. Dodajemy wino, chwilę czekamy, aż odparuje. Dodajemy po pół szklanki gorącego bulionu. Gotujemy mieszając co jakiś czas i dolewając bulionu przez około 17 minut. Nową porcję bulionu dodajemy wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.



Krok 3

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Dodajemy je do ryżu i całość gotujemy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy bazylię i doprawiamy pieprzem oraz solą. Na koniec dodajemy parmezan i łyżkę masła, mieszamy całość.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.