Cebulę kroimy drobno. Chorizo kroimy w plasterki. Na rozgrzaną oliwę wkładamy cebulę i podsmażamy chwilę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy łyżkę masła, chorizo i smażymy przez 3-4 minuty.
Na patelnię dodajemy ryż i smażymy minutę. Dodajemy wino, chwilę czekamy, aż odparuje. Dodajemy po pół szklanki gorącego bulionu. Gotujemy mieszając co jakiś czas i dolewając bulionu przez około 17 minut. Nową porcję bulionu dodajemy wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Dodajemy je do ryżu i całość gotujemy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy bazylię i doprawiamy pieprzem oraz solą. Na koniec dodajemy parmezan i łyżkę masła, mieszamy całość.
Dodaj komentarz