Filet z kurczaka z cytrynową nutką

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓ szklanki piwa cytrynowego
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski włożyć zmiażdżony czosnek, miód, pieprz cytrynowy. Wlać olej i sok z cytryny, wszystko razem dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać piwem, przykryć i włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po 20 minutach odkryć, obniżyć temperaturę do 180°C i piec około pół godziny polewając kilka razy piwnym sosem.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.