Wegetariańska wersja zapiekanki. Dla miłośników cukinii, makaronu i parmezanu.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Nastawimy piekarnik na 150 ˚C.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Parmezan ścieramy na tarce. Mozzarellę kroimy w plastry. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek i smażymy na niej cebulę oraz cukinię. Delikatnie przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy czosnek i tymianek.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wrzucamy ugotowany makaron, plasterki mozzarelli. Na samym wierzchu układamy cukinię i posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy 20 minut. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.
Podajemy ze świeżymi listkami bazylii oraz dodatkową porcją parmezanu.
Dodaj komentarz