Zapiekanka z cukinią

Wegetariańska wersja zapiekanki. Dla miłośników cukinii, makaronu i parmezanu.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 40 dag makaronu rurki
  • 2 kule mozzarelli
  • 100 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • listki bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Nastawimy piekarnik na 150 ˚C.



Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Parmezan ścieramy na tarce. Mozzarellę kroimy w plastry. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.



Krok 3

Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek i smażymy na niej cebulę oraz cukinię. Delikatnie przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy czosnek i tymianek.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wrzucamy ugotowany makaron, plasterki mozzarelli. Na samym wierzchu układamy cukinię i posypujemy startym parmezanem.



Krok 5

Pieczemy 20 minut. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.



Wskazówki

Podajemy ze świeżymi listkami bazylii oraz dodatkową porcją parmezanu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.