Filety rybne w sosie pomidorowym

Smaczne i zdrowe danie rybne. Może być podawane oddzielnie lub jako dodatek do obiadów. Szczególnie uwielbiane przez dzieci!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 g mrożonych filetów rybnych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 800 g krojonych pomidorów (puszka)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duży pęczek bazylii
  • kilka czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • listki rozmarynu do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Rozmrażamy filety rybne, opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy filety rybne. Podsmażone filety zdejmujemy z patelni, a następnie smażymy cebulę.



Krok 2

Obieramy czosnek i podgrzewamy go razem z pomidorami i startą skórką z cytryny, następnie doprawiamy solą, pieprzem i łyżką cukru. Całość gotujemy około 10 min.



Krok 3

Płuczemy bazylię, osuszamy i obrywamy listki z gałązek. Listki drobno kroimy i razem z kostkami rybnymi dodajemy do sosu. Całość mieszamy.



Krok 4

Na koniec jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki i przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy oliwki. Przed podaniem możemy ozdobić rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.