Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to niezwykle delikatne danie. Jest zdrowa, a zarazem prosta w wykonaniu. Można ją podawać na obiad lub na uroczystości. Polecana na każdą porę roku.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g szparagów
  • - 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • - sok z 1 cytryny
  • - 1 łyżka brązowego cukru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - garść liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Szparagi bardzo dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze fragmenty.



Krok 2

Do garnka wlewamy bulion, gotujemy. Następnie umieszczamy w nim szparagi i cukier. Gotujemy do czasu, aż wszystkie szparagi będą miękkie.



Krok 3

Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy. Zupę skrapiamy sokiem z cytryny.



Krok 4

Do zupy dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz, a następnie mieszamy. Przyozdabiamy np. liśćmi bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.