Żołądki umyć i gotować około godziny. Odsączyć, ostudzić i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa i podsmażyć na oliwie. Do żołądków dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz 2 ząbki czosnku . Podsmażone składniki zalać 2 litrami wody. Do gotującego się wywaru dodać startą na grubych oczkach marchew oraz selera i przyprawić przyprawami do smaku. Gotować do uzyskania miękkości przez żołądki.
Do gotującej się zupy wrzucić makaron, jego ilość uzależniona jest od tego jaka chcemy uzyskać gęstość zupy. Gotować wszystko razem 4 -5 minut.
Przygotować tzw. zasmażkę, cebulę pokroić w kostkę w i smażyć aż do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Dodać mąkę, zmieszać .Powstałą zasmażkę wlać do zupy, zagotować.
Dodaj komentarz