Flaczki

Autor:

mileneczka5

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • pół kg żołądków z kurcząt
  • 1 marchewka
  • mały seler
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • oraz majeranek
  • makaron typu fale,
  • NATKA PIETRUSZKI
  • Zasmażka:
  • 4 łyżki oleju
  • jedna cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Krok 1

Żołądki umyć i gotować około godziny. Odsączyć, ostudzić i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa i podsmażyć na oliwie. Do żołądków dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz 2 ząbki czosnku . Podsmażone składniki zalać 2 litrami wody. Do gotującego się wywaru dodać startą na grubych oczkach marchew oraz selera i przyprawić przyprawami do smaku. Gotować do uzyskania miękkości przez żołądki.



Krok 2

Do gotującej się zupy wrzucić makaron, jego ilość uzależniona jest od tego jaka chcemy uzyskać gęstość zupy. Gotować wszystko razem 4 -5 minut.



Krok 4

Przygotować tzw. zasmażkę, cebulę pokroić w kostkę w i smażyć aż do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Dodać mąkę, zmieszać .Powstałą zasmażkę wlać do zupy, zagotować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.