Flaczki z warzywami

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych oczyszczonych
  • 2 l wywaru z kości wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 średni por
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2-3 łyżki majeranku otartego,
  • 0,4 małego selera
  • Sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Papryka mielona
  • Imbir mielony do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojone i oczyszczone flaki dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować przez kilka minut. Odcedzić, przepłukać gorącą wodą, włożyć ponownie do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 40 minut.





Krok 2

Półmiękkie flaki ponownie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z kości, dodać liście laurowe, obraną, pokrojoną w półkrążki marchewkę, pietruszkę i seler. Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości.





Krok 3

Po kwadransie do garnka z flaczkami dodać majeranek i pokrojony por.





Krok 4

Na suchej patelni zrumienić mąkę, dodać smalec z masłem, wymieszać, ostudzić. Zasmażkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z flaczkami, zagotować. Przyprawić do smaku odrobiną imbiru, startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielonym pieprzem, solą i ostrą mieloną papryką.





Wskazówki

Flaki podawać z dodatkiem pieczywa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.