Danie: Zupy, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Pokrojone i oczyszczone flaki dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować przez kilka minut. Odcedzić, przepłukać gorącą wodą, włożyć ponownie do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 40 minut.
Półmiękkie flaki ponownie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z kości, dodać liście laurowe, obraną, pokrojoną w półkrążki marchewkę, pietruszkę i seler. Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości.
Po kwadransie do garnka z flaczkami dodać majeranek i pokrojony por.
Na suchej patelni zrumienić mąkę, dodać smalec z masłem, wymieszać, ostudzić. Zasmażkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z flaczkami, zagotować. Przyprawić do smaku odrobiną imbiru, startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielonym pieprzem, solą i ostrą mieloną papryką.
Flaki podawać z dodatkiem pieczywa.
Dodaj komentarz