Flaki dokładnie wypłukać, zalać wodą, gotować przez 10-15 minut. Następnie odcedzić, przepłukać wrzącą wodą, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać kostki rosołowe, liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i gotować do miękkości (około 4 godziny).
Warzywa korzeniowe obrać. Marchew pokroić w kostkę, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, połączyć z flakami pół godziny przed końcem gotowania.
Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną paprykę, przesmażyć. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażyć, połączyć z flakami, gotować kilka minut.
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z zupą, doprawić do smaku gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.
Dodaj komentarz