Flaki wołowe z warzywami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych
  • 2 liście laurowe
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 młode cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki smalcu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki majeranku
  • Sól
  • Mielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Flaki dokładnie wypłukać, zalać wodą, gotować przez 10-15 minut. Następnie odcedzić, przepłukać wrzącą wodą, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać kostki rosołowe, liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i gotować do miękkości (około 4 godziny).



Krok 2

Warzywa korzeniowe obrać. Marchew pokroić w kostkę, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, połączyć z flakami pół godziny przed końcem gotowania.



Krok 3

Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną paprykę, przesmażyć. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażyć, połączyć z flakami, gotować kilka minut.



Krok 4

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z zupą, doprawić do smaku gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.