Pomidorowa z zielonymi kluseczkami

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 litr wywaru drobiowego,
  • 1 i 1/2 kg pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1/3 szklanki śmietanki łaciata36 %,
  • 1 łyżka masła,
  • olej rzepakowy,
  • 2 łyżki sera feta,
  • ,
  • ,
  • kluseczki:,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek natki pietruszki ,
  • 1/3 szklanki wody zimnej,
  • sól

Przygotowanie

1.

Cebule obieram i przesmażam na oleju. Dodaję umyte i pokrojone pomidory z których wycinam środki. Smażę razem z cebulą aż się zredukują. Przecieram przez sitko. Do wywaru drobiowego dodaję przecier pomidorowy zagotowuję, wlewam śmietanę i zdejmuję z gazu. Doprawiam solą, pieprze, dodaję masło.



2.

Kluski.: Natkę pietruszki kroję, przekładam do garnka, dodaję wodę i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, pietruszkowy wywar, sól i mieszam widelcem. Ciasto musi być w miarę luźne. W garnku zagotowuję wodę i do gotującej przecieram przez specjalne sitko ciasto.Można też z łyżeczki kłaść ciasto do wody . Zagotowuję i od tego momentu gotuję jeszcze około trzy minuty na wolnym ogniu. Zupę podaję z kluseczkami i serem feta pokruszonym oraz natką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.