Pieczony pasztet z wieprzowiny z majerankiem i grzybami

Tradycyjny polski pasztet, to połączenie wątróbki, mięsa i słoninki z dodatkiem przypraw. Warto pokusić się o samodzielne wykonanie takiego domowego przysmaku chociażby z okazji świąt. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne i nie zajmuje zbyt wiele czasu. W dodatku, koszt takiego rarytasu, jest stosunkowo niski.

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 30 dag wątroby wieprzowej
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 10- 15 dag wędzonego, niezbyt tłustego boczku
  • garść suszonych grzybów
  • 1-2 cebule
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, plaster selera, 2 cm pora
  • 2-3 łyżeczki suszonego majeranku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wieprzowe ugotować z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim oraz odrobiną soli do miękkości.



Krok 2

Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć z cebulką, dorzucić pokrojoną w plastry wątróbkę i smażyć przez 3-5 minut. Odstawić z ognia i przestudzić.



Krok 3

Mięso i ugotowaną włoszczyznę wyjąć z rosołu. Odrobiną rosołu zalać suszone grzyby i odstawić na 10 minut.



Krok 4

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Rozdrobnione gotowane mięso z warzywami, upieczoną wątróbkę z boczkiem, cebulką i tłuszczem zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową, dodać namoczone grzyby z zalewą i majeranek i jeszcze raz wszystko zblendować.



Krok 5

Pasztet przełożyć do keksowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40-50 minut.



Krok 6

Pasztet zostawić do wystudzenia.



Wskazówki

Upieczony pasztet powinien mieć zrumieniony a nawet spękany wierzch. Najlepiej sprawdzić czy pasztet jest upieczony przy pomocy drewnianego patyczka. Po nakłuciu pasztetu, patyczek powinien być suchy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.