Tradycyjny polski pasztet, to połączenie wątróbki, mięsa i słoninki z dodatkiem przypraw. Warto pokusić się o samodzielne wykonanie takiego domowego przysmaku chociażby z okazji świąt. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne i nie zajmuje zbyt wiele czasu. W dodatku, koszt takiego rarytasu, jest stosunkowo niski.
Danie: Kolacja
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Mięso wieprzowe ugotować z włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim oraz odrobiną soli do miękkości.
Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć z cebulką, dorzucić pokrojoną w plastry wątróbkę i smażyć przez 3-5 minut. Odstawić z ognia i przestudzić.
Mięso i ugotowaną włoszczyznę wyjąć z rosołu. Odrobiną rosołu zalać suszone grzyby i odstawić na 10 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Rozdrobnione gotowane mięso z warzywami, upieczoną wątróbkę z boczkiem, cebulką i tłuszczem zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową, dodać namoczone grzyby z zalewą i majeranek i jeszcze raz wszystko zblendować.
Pasztet przełożyć do keksowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40-50 minut.
Pasztet zostawić do wystudzenia.
Upieczony pasztet powinien mieć zrumieniony a nawet spękany wierzch. Najlepiej sprawdzić czy pasztet jest upieczony przy pomocy drewnianego patyczka. Po nakłuciu pasztetu, patyczek powinien być suchy.
Dodaj komentarz