Flammkuchen z jabłkiem, czerwoną cebulą i boczkiem

Flammkuchen to tradycyjna tarta alzacka. Ma zarówno cechy pizzy, jak i podpłomyka. Bazą tarty zawsze jest śmietana. Wersja z jabłkiem, czerwoną cebulą, boczkiem i tymiankiem idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Jest pyszna i szybka w przygotowaniu.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 70 ml letniej wody,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • - 200 ml kwaśnej śmietany 18% Łaciata,
  • - 150 g wędzonego boczku,
  • - 1 jabłko,
  • - 1 duża czerwona cebula,
  • - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, wodę, oliwę i sól zagnieść w gładkie ciasto. Rozwałkować na placek na podsypanej mąką stolnicy. Przenieść na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika).



Krok 2

Jabłko umyć i osuszyć. Przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na grubsze plasterki.



Krok 3

Cebulę pokroić w piórka, a boczek w kostkę.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 250°C.



Krok 5

Śmietanę wymieszać z tymiankiem, solą i pieprzem. Rozsmarować na placku. Następnie rozłożyć dodatki: cebulę, boczek i jabłko.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do zarumienia boków.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.