Flammkuchen to tradycyjna tarta alzacka. Ma zarówno cechy pizzy, jak i podpłomyka. Bazą tarty zawsze jest śmietana. Wersja z jabłkiem, czerwoną cebulą, boczkiem i tymiankiem idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Jest pyszna i szybka w przygotowaniu.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mąkę, wodę, oliwę i sól zagnieść w gładkie ciasto. Rozwałkować na placek na podsypanej mąką stolnicy. Przenieść na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika).
Jabłko umyć i osuszyć. Przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na grubsze plasterki.
Cebulę pokroić w piórka, a boczek w kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 250°C.
Śmietanę wymieszać z tymiankiem, solą i pieprzem. Rozsmarować na placku. Następnie rozłożyć dodatki: cebulę, boczek i jabłko.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do zarumienia boków.
Dodaj komentarz