Pyszny tort z sezonowymi jeżynami. Polecamy użyć do niego malin, borówek i poziomek. Idealny letni podwieczorek.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Czekoladę roztapiaj w garnku na małym ogniu. Dolej odrobinę wody i dodaj łyżkę masła. Kiedy składniki się połączą, dodaj pokruszone herbatniki. Energicznie mieszaj. Tak przygotowany spód ciasta wyłóż na spód tortownicy. Wyrównaj wierzch.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
W misce połącz jogurt naturalny z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Kilka łyżek masy wymieszaj z ostudzoną żelatyną, następnie dodaj resztę jogurtu naturalnego.
Śmietankę Łaciatą ubij na sztywną puszystą pianę. W trakcie dolej sok z cytryny. Połącz z masą jogurtową i energicznie mieszaj.
Jeżyny dodaj do masy jogurtowej. Wyrównaj wierzch. Tort wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
Dodaj komentarz