Tort jogurtowy z jeżynami

Pyszny tort z sezonowymi jeżynami. Polecamy użyć do niego malin, borówek i poziomek. Idealny letni podwieczorek.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 80 g mlecznej czekolady
  • - 50 g dowolnych herbatników
  • - 250 g jogurtu naturalnego
  • - 200 g Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - 4 łyżeczki żelatyny
  • - 10 g cukru wanilinowego
  • - sok z jednej cytryny
  • - 1-1,5 szklanki jeżyn

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę roztapiaj w garnku na małym ogniu. Dolej odrobinę wody i dodaj łyżkę masła. Kiedy składniki się połączą, dodaj pokruszone herbatniki. Energicznie mieszaj. Tak przygotowany spód ciasta wyłóż na spód tortownicy. Wyrównaj wierzch.



Krok 2

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.



Krok 3

W misce połącz jogurt naturalny z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Kilka łyżek masy wymieszaj z ostudzoną żelatyną, następnie dodaj resztę jogurtu naturalnego.



Krok 4 

Śmietankę Łaciatą ubij na sztywną puszystą pianę. W trakcie dolej sok z cytryny. Połącz z masą jogurtową i energicznie mieszaj.



Krok 5

Jeżyny dodaj do masy jogurtowej. Wyrównaj wierzch. Tort wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.