Naleśniki z kremem budyniowym i malinami mrożonymi

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka Łaciate
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody gazowanej
  • Sól

Nadzienie:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki śmietanki Łaciatej 30 %

Sos malinowy:

  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka galaretki malinowej

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuszczam w rondelku i studzę. Do wysokiego pojemnika przesypuję mąkę, dodaję jaja, sól, masło, mleko. Całość miksuję blenderem. Wstawiam ciasto do lodówki na 30 minut. Naleśniki smażę na odrobinie oleju.



Krok 2

Budyń, mąki przesypuję do miseczek, dodaję cukier i wlewam ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję. Do gotującego się wlewam mieszankę z budyniem. Gotuję, aż zrobi się gęsty. Budyń studzę przykryty, nie wytworzy się wtedy kożuch. Zimny miksuję, łatwiej się wtedy połączy ze śmietaną.



Krok 3

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję budyń i chwilę jeszcze miksuję.



Krok 4

Maliny miksuję blenderem. Przecieram przez sito. Sok przelewam do garnka, dodaję galaretkę i podgrzewam, aż galaretka się rozpuści. Wstawiam do lodówki, aż zacznie tężeć. Naleśniki podaję z kremem, polewam sosem i dekoruję malinami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.