Sos grzybowy z kurczakiem

Prawdziwy sos grzybowy, który mógłby w zasadzie stanowić osobną potrawę, tu podany jest z kurczakiem. Całość jest bardzo sycąca, niezwykle aromatyczna i pyszna.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 50 g grzybów suszonych
  • 3 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 natka pietruszki
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na połowie masła na złoto.



Krok 2

Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i drobno kroimy.



Krok 3

Cebulę szklimy na maśle, po czym dodajemy pokrojoną marchewkę i grzyby, zmniejszamy ogień i dusimy przez 30 minut. Dodajemy śmietankę i gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie wbijamy rozbełtane jajko, dokładnie mieszamy i wrzucamy posiekany drobno koperek.



Krok 4

Sos grzybowy podajemy z podsmażonym kurczakiem. Danie przyozdabiamy pietruszką.



Wskazówki

W razie niesatysfakcjonującej konsystencji, można zagęścić sos mąką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.