Frużelina porzeczkowa

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 kg czarnej porzeczki
  • 14 łyżeczek żelatyny
  • 1 szkl. wody do żelatyny
  • 3 szkl. cukru białego kryształ Polski Cukier
  • 15 łyżeczek maki ziemniaczanej
  • 1 szkl. i 5 łyżek wody do mąki
  • 1 cytryna

Przygotowanie


Porzeczki odszypułkować, opłukać, przełożyć do dużego garnka. Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, dodać do owoców. Gotować na wolnym ogniu kilka minut. Następnie ciągle mieszając dodać cukier, gotować. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gotujących owoców, zagotować. Zdjąć garnek z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, szybko wymieszać. Gorącą frużelinę nalewać do słoików, odstawić do góry dnem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.