Masło orzechowe, to popularny produkt powszechnie stosowany w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Jada się je nie tylko z kanapkami, krakersami czy waflami, ale dodaje też do ciast, sosów, deserów i do zup. Orzechy, choć stosunkowo kaloryczne, jednocześnie są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, oraz magnezu, cynku, potasu i żelaza oraz wielu innych minerałów. Warto pokusić się o samodzielne wykonanie masła orzechowego, zwłaszcza dla dzieci.
Osób: 10
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Do wykonania domowego masła orzechowego potrzebny nam będzie dobrej jakości mikser o ostrych nożach i sporej mocy. Orzechy przed wsypaniem do miksera prażymy na suchej patelni, aż zrumienią się.
Uprażone i lekko przestudzone orzechy przesypujemy do miksera. Dodajemy sól i miksujemy, aż masa osiągnie pożądaną konsystencję. Może to zająć nawet kilkanaście minut!
Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę oliwy.
Masło orzechowe można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet przez miesiąc. Uwaga, jeśli z masła zacznie się wytrącać oliwa, wystarczy przemieszać je, by przywrócić mu normalną konsystencję.
Dodaj komentarz