Masło orzechowe domowej roboty

Masło orzechowe to popularny produkt powszechnie stosowany w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Jada się je nie tylko z kanapkami, krakersami czy waflami, ale także dodaje się je do ciast, sosów, deserów i do zup. Orzechy, choć stosunkowo kaloryczne, jednocześnie są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, magnezu, cynku, potasu, żelaza oraz wielu innych minerałów. Warto pokusić się o samodzielne wykonanie masła orzechowego, zwłaszcza dla dzieci.

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 dag orzechów ziemnych
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Do wykonania domowego masła orzechowego potrzebny nam będzie dobrej jakości mikser o ostrych nożach i sporej mocy. Orzechy przed wsypaniem do miksera upraż na suchej patelni, aż się zrumienią.



Krok 2

Uprażone i lekko przestudzone orzechy przesyp do miksera. Dodaj sól i zblenduj, aż masa osiągnie pożądaną konsystencję. Może to zająć nawet kilkanaście minut!



Krok 3

Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej odrobinę oliwy. Smacznego!



Wskazówki

Masło orzechowe można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet przez miesiąc.

Uwaga, jeśli z masła zacznie się wytrącać oliwa, wystarczy przemieszać je, by przywrócić mu normalną konsystencję.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.