Zupa dyniowa

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki żółtej cebuli
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 3 szklanki puree z dyni
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Natkę pietruszki również drobno posiekaj.



Krok 2

W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzej oliwę.



Krok 3

Dodaj cebulę i smaż przez ok. 10 min. Mieszaj od czasu do czasu, aż cebula się zarumieni i zmięknie.



Krok 4

Dodaj ziarna pieprzu, czosnek i tymianek. Smaż, aż będą pachnące i lekko przyrumienione, przez ok. 2 minut.



Krok 5

Dodaj puree z dyni, gotuj przez 5 minut, aż ściemnieje.



Krok 6

Wlej bulion, syrop klonowy, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.



Krok 7

Na koniec dodaj śmietankę i energicznie wymieszaj. Gotuj do połączenia składników przez ok. 10-15 min. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.