Galaretka truskawkowa

Danie: Podwieczorek

Osób: 2-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Danie: Podwieczorek

Osób: 2-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • żelatyna (w ilości 1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu)

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Następnie miksujemy je w blenderze. Dodajemy cukier, sok z pomarańczy oraz cytryny. Mieszamy aż cukier się rozpuści.



Krok 2

Mus przelewamy do szklanek aby sprawdzić jaka jest jego ilość. Następnie odlewamy 1/3 szklanki musu i go podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim żelatynę cały czas mieszając. Gotową mieszankę dodajemy do reszty musu i mieszamy. Przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.