Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Galaretka rabarbarowa
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki
  • Na ciasto:
  • 1 litr mleka Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag. masła Łaciate
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki chia
  • Tortownica - średnica 26 cm
  • do tortownicy:
  • papier do pieczenia
  • kasza manna
  • masło Łaciate
  • herbatniki

Przygotowanie

Krok 1

Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości​. Odmierzamy 2 szklanki ugotowanego rabarbaru, przelewamy do miski i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a rant smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną, układamy herbatniki. Do miski wsypujemy kaszę manną i wlewamy 1 szklankę mleka, mieszamy i odstawiamy. Do garnka wlewamy resztę mleka, dodajemy masło i cukier, cukier waniliowy i stawiamy na gazie i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodajemy kaszę manną i zagotowujemy, ciągle mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy chia i mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy i schładzamy. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.