Sernik na zimno jest wilgotny i pyszny. To ciasto spełni też rolę tortu. Możesz przygotować ten przepis na dowolną okoliczność, na pewno zachwyci gości.
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Przystępujemy do przygotowania spodu sernika. Masło rozpuszczamy, studzimy. Ciastka miksujemy razem z płynnym, wystudzonym masłem i układamy na dnie tortownicy wysmarowanej masłem. Wygładzamy spód i chłodzimy przez ok. 30 min. w lodówce.
Do dużej miski dodajemy jajka, twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Miksujemy. Dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy. W trakcie wrzucamy umyte borówki.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Kiedy napęcznieje dodajemy do niej 2-3 łyżki masy serowej. Mieszamy i przelewamy całość do naczynia z pozostałą masą serową. Miksujemy na dużych obrotach.
Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Wyrównujemy wierzch sernika i chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Wierzch ciasta przyozdabiamy świeżymi borówkami amerykańskimi. Możemy także udekorować ciasto kwiatami.
Dodaj komentarz
3 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 15:13:00
Ale piękny i na pewno smaczny, bo już kilka razy robiłam podobny.
Odpowiedzaga-30
Opublikowany: 2018-02-07 15:50:00
Pyszny i taki ładny.
OdpowiedzCiasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-20 14:45:00
Bardzo ładny i pyszny.