Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem.
Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe, ocet, sos sojowy, oliwę, majeranek, tymianek, szałwię, gałkę muszkatołową, paprykę i musztardę, wymieszać.
Przygotowaną marynatą dokładnie posmarować mięso.
Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie zapiąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pozostawić w lodówce przynajmniej na 5-6 godzin ( najlepiej na całą noc ). Następnie rękaw w kilku miejscach przebić wykałaczką i włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec około 1,5 godziny. Po upływie 1 godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem i dalej piec, aby nabrało rumianego koloru.
W taki sam sposób można przygotować inny gatunek mięsa wieprzowego.
Dodaj komentarz