Schab czosnkowo-ziołowy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonej szałwii
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem.





Krok 2

Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe, ocet, sos sojowy, oliwę, majeranek, tymianek, szałwię, gałkę muszkatołową, paprykę i musztardę, wymieszać.





Krok 3

Przygotowaną marynatą dokładnie posmarować mięso.





Krok 4

Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie zapiąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pozostawić w lodówce przynajmniej na 5-6 godzin ( najlepiej na całą noc ). Następnie rękaw w kilku miejscach przebić wykałaczką i włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec około 1,5 godziny. Po upływie 1 godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem i dalej piec, aby nabrało rumianego koloru.





Wskazówki

W taki sam sposób można przygotować inny gatunek mięsa wieprzowego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.