Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Prawdopodobnie najsłynniejsza hiszpańska zupa to gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów z dodatkiem papryki i ogórka. Wywodzi się ze słonecznej Andaluzji, jednak z powodzeniem można go odtworzyć w Polsce – w końcu nasze rodzime warzywa są równie pyszne.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów (doskonale sprawdzą się pomidory malinowe)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 kromki suchego chleba pszennego, bez skórki
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Chleb namoczyć w małej ilości wody.



Krok 2

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.



Krok 3

Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Kroimy też pozostałe warzywa – paprykę, cebulę i czosnek. Do dekoracji odłożyć część pokrojonego ogórka i papryki.



Krok 4

Warzywa umieścić w kielichu blendera. Dodać oliwę z oliwek, ocet winny, cukier i namoczony chleb. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 5

Schłodzić w lodówce.



Krok 6

Podawać w szklankach (lub miskach), posypane pokrojonym ogórkiem i papryką. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.