Prawdopodobnie najsłynniejsza hiszpańska zupa to gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów z dodatkiem papryki i ogórka. Wywodzi się ze słonecznej Andaluzji, jednak z powodzeniem można go odtworzyć w Polsce – w końcu nasze rodzime warzywa są równie pyszne.
Danie: Zupy, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Wegetariańskie
Bez laktozy
Chleb namoczyć w małej ilości wody.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Kroimy też pozostałe warzywa – paprykę, cebulę i czosnek. Do dekoracji odłożyć część pokrojonego ogórka i papryki.
Warzywa umieścić w kielichu blendera. Dodać oliwę z oliwek, ocet winny, cukier i namoczony chleb. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Posolić i popieprzyć do smaku.
Schłodzić w lodówce.
Podawać w szklankach (lub miskach), posypane pokrojonym ogórkiem i papryką. Smacznego!
Dodaj komentarz