Danie idealne na szczególne okazje. Pyszne, rozpływające się w ustach mięso o delikatnym, pomarańczowym aromacie, z pieczonymi ziemniakami i ziołami. Z pewnością wywoła zachwyt wśród domowników.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Gęś bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozmarynem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie gęś.
Cebule obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na złoty kolor.
Pomarańcze obieramy i kroimy na plastry. Gęś faszerujemy ćwiartkami jabłek pozbawionych gniazd nasiennych oraz obranymi i pokrojonymi w grubą kostkę ziemniakami, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cebulę, ziele angielskie i liście laurowe.
Całość zalewamy bulionem i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C. W tym czasie podlewamy w razie potrzeby gęś sosem, aby mięso nie było suche.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Aneta Gwiner
Opublikowany: 2017-12-29 17:41:00
pyszne
Odpowiedz