Gęś pieczona z pomarańczami i ziemniakami

Danie idealne na szczególne okazje. Pyszne, rozpływające się w ustach mięso o delikatnym, pomarańczowym aromacie, z pieczonymi ziemniakami i ziołami. Z pewnością wywoła zachwyt wśród domowników.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 gęś
  • 4 pomarańcze
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 cebule
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 4-5 jabłek ( np. Szara Reneta )

Przygotowanie

Krok 1

Gęś bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozmarynem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie gęś.



Krok 2

Cebule obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na złoty kolor.



Krok 3

Pomarańcze obieramy i kroimy na plastry. Gęś faszerujemy ćwiartkami jabłek pozbawionych gniazd nasiennych oraz obranymi i pokrojonymi w grubą kostkę ziemniakami, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cebulę, ziele angielskie i liście laurowe.



Krok 4

Całość zalewamy bulionem i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C. W tym czasie podlewamy w razie potrzeby gęś sosem, aby mięso nie było suche.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Aneta Gwiner

Opublikowany: 2017-12-29 17:41:00

pyszne

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.