Potrawka z ryżem, kaczką i warzywami

Inna odsłona kaczki – bardzo ciekawa i smaczna. Do tego jednogarnkowa. Danie idealne na pyszny obiad rodzinny. Jest to zdecydowanie jeden z tych przepisów, do których się wraca.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 200 g ryżu,
  • 1 natka pietruszki,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 papryczka chili,
  • ½ puszki białej fasoli,
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry, przyprawiamy lekko solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na patelni, zaczynając od strony ze skórą. Następnie kroimy je w kostkę. Ryż gotujemy tak, aby był jeszcze lekko twardy.



Krok 2

Na patelnię po smażeniu kaczki wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy je. Dodajemy ryż, dolewamy 1 szklankę bulionu i całość dusimy. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem i papryką. Dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną kaczkę, a następnie wszystko razem dusimy, w razie potrzeby podlewając drugą szklanką bulionu.



Krok 3

Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili i natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.