Inna odsłona kaczki – bardzo ciekawa i smaczna. Do tego jednogarnkowa. Danie idealne na pyszny obiad rodzinny. Jest to zdecydowanie jeden z tych przepisów, do których się wraca.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry, przyprawiamy lekko solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na patelni, zaczynając od strony ze skórą. Następnie kroimy je w kostkę. Ryż gotujemy tak, aby był jeszcze lekko twardy.
Na patelnię po smażeniu kaczki wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy je. Dodajemy ryż, dolewamy 1 szklankę bulionu i całość dusimy. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem i papryką. Dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną kaczkę, a następnie wszystko razem dusimy, w razie potrzeby podlewając drugą szklanką bulionu.
Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili i natkę pietruszki.
Dodaj komentarz