Gęsie udka

Danie kusi wykwintnym smakiem i aromatem, który uzyskało dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Samo w sobie nie wymaga dużo pracy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 gęsie udka
  • - 5 ząbków czosnku
  • - 5 łyżek oleju
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki ziół prowansalskich
  • - po 1 łyżeczce przypraw: słodkiej mielonej papryki, pieprzu ziołowego, majeranku
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 3 liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

Wymyte mięso nacieramy przyprawami (oprócz ziela angielskiego i liścia laurowego) oraz posiekanym czosnkiem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce.



Krok 2

Następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni, wkładamy do garnka i dodajemy trochę wody. Wkładamyć liście laurowe i ziele angielskie, dusimy przez 3 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.