Ziemniaki włożyć do garnka z wodą i łyżeczką soli, gotować do miękkości, odcedzić. Po ostudzeniu przepuścić przez praskę. Następnie dodać mąkę, jajko, trochę soli i pieprzu, wyrobić na jednolite ciasto, które należy podzielić na długie paski o grubości ok. 2-3 cm. Następnie ciasto pociąć na kawałki o takiej też długości. Gotowe gnocchi wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut do miękkości. Śmietankę Łaciatą umieścić wraz z suszonymi pomidorami w wysokim naczyniu, zblendować, by powstał sos. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, w którym znajdowały się suszone pomidory. Przecisnąć obrany czosnek przez praskę, podsmażyć chwilę i wrzucić liście świeżego szpinaku. Kolejno wlać gotowy sos, zagęścić odrobiną rozrobionej z sosem mąki ziemniaczanej i wrzucić gnocchi. Po kilku minutach na górze ułożyć kulki mozzarelli by lekko się stopiły oraz pomidorki cherry. Ozdobić bazylią.
Dodaj komentarz