Gnocchi w kremowym sosie z suszonych pomidorów z dodatkiem szpinaku, mozzarelli i pomidorków cherry

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400g obranych ziemniaków,
  • 250 ml Śmietanki 18% Łaciata,
  • 100g mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • 70g suszonych pomidorów,
  • 125g kulek mini mozzarelli,
  • 100g pomidorków cherry,
  • 100g szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz.,
  • liście bazylii do ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki włożyć do garnka z wodą i łyżeczką soli, gotować do miękkości, odcedzić. Po ostudzeniu przepuścić przez praskę. Następnie dodać mąkę, jajko, trochę soli i pieprzu, wyrobić na jednolite ciasto, które należy podzielić na długie paski o grubości ok. 2-3 cm. Następnie ciasto pociąć na kawałki o takiej też długości. Gotowe gnocchi wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut do miękkości. Śmietankę Łaciatą umieścić wraz z suszonymi pomidorami w wysokim naczyniu, zblendować, by powstał sos. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, w którym znajdowały się suszone pomidory. Przecisnąć obrany czosnek przez praskę, podsmażyć chwilę i wrzucić liście świeżego szpinaku. Kolejno wlać gotowy sos, zagęścić odrobiną rozrobionej z sosem mąki ziemniaczanej i wrzucić gnocchi. Po kilku minutach na górze ułożyć kulki mozzarelli by lekko się stopiły oraz pomidorki cherry. Ozdobić bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.