Ziemniaki włożyć do garnka z wodą i łyżeczką soli. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić.
Po ostudzeniu przepuścić przez praskę. Następnie dodać mąkę, jajko, trochę soli i pieprzu. Wyrobić na jednolite ciasto, które należy podzielić na długie paski o grubości ok. 2-3 cm. Następnie ciasto pociąć na mniejsze kawałki.
Gotowe gnocchi wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut, aż do miękkości. Śmietankę umieścić wraz z suszonymi pomidorami w wysokim naczyniu, a następnie zblendować, aby powstał sos.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, w którym znajdowały się suszone pomidory. Przecisnąć obrany czosnek przez praskę i podsmażyć chwilę. Wrzucić liście świeżego szpinaku. Kolejno wlać gotowy sos, zagęścić odrobiną rozrobionej z sosem mąki ziemniaczanej i wrzucić gnocchi. Po kilku minutach na górze ułożyć plastry mozzarelli, aby lekko się roztopiły oraz pomidorki cherry. Ozdobić bazylią. Smacznego!
Dodaj komentarz